Wednesday, September 9, 2009

UPSR

Rumah saya ni, bukan takat bersawang, entah-entah dah berpenunggu. Lama sangat saya tak jenguk ke sini. Sibuk? Ya juga...tapi apa yang sibuk sangat tu? Entahlah....mss tak siap-siap jugak.

Saya sebenarnya malas nak menulis di sini. Sejak saya cabut tingkap sembang kat rumah ni, mood saya untuk menulis di sini turut sama tercabut dari jiwa saya. Bukan sahaja malas menulis tetapi mood untuk menjenguk disini turut sama terjejas sehingga kadang-kadang saya terlupa terus tentang kewujudan rumah ini.

Semalam, UPSR bermula. Good luck untuk anak-anak yang ambil pereksa tahun ini. Good luck untuk ibu-ibu yang ada anak ambil UPSR. Saya percaya ibu-ibu lagi berdebar dari anak-anak. Semalam, sewaktu melintasi sekolah di kawasan perumahan saya, kebetulan waktu itu pelajar baru sahaja keluar dari kawasan sekolah. Macam-macam riak di wajah masing-masing, ada yang berkerut, ada yang tersenyum, ada yang nampak lega. Ada ibu yang menanti betul-betul di depan pagar sekolah, ada yang berdiri di depan kereta, ada yang memeluk erat anak masing-masing, berpimpingan tangan, namun ada juga yang pulang bersendirian. Untuk tiga hari ini, anak-anak menjadi raja dan ratu, dilayan sesempurna mungkin.

Setiap kali musim UPSR saya terkenang kisah lama. Setiap kali melihat taugeh, saya teringat UPSR pula. Apa kaitannya? hahaha..... Masa saya ambil UPSR dulu, ada soalan yang berbunyi lebih kurang begini... Sila bina ayat menggunakan perkataan berikut; dan salah satunya ialah CAMBAH. Saya betul-betul buntu. Badan sudah berpeluh. Dada sudah berdebar kencang. Hanya satu soalan itu sahaja yang saya belum jawab sehinggalah ke minit-minit akhir, tiba-tiba ting! saya mendapat idea. Binaan ayat saya berbunyi begini : CAMBAH IALAH SEJENIS TAUGEH. Hahaha di Trg, taugeh itu disebut camboh. Beberapa tahun lepas tu baru saya tahu ayat saya tu tak betul. Hehehe tapi saya dapat 5A tau!! Kata suami saya, kesian pemeriksa tu, mesti dah masuk wad sakit jiwa sebab terkejut tengok kertas saya. Kata kawan saya pula, saya dapat markah kesian. Tak kisahlah asalkan saya dapat 5A.

Untuk adik-adik, anak-anak selamat maju jaya!!! Ingat ye, taugeh tu taugeh tau bukannya cambah ye....

4 comments:

Umi Azrini @ Umi Kauthar Abdul Razak said...

salam,
kak lily... haha... lucunyer!
cambah adalah taugeh!
haha... u make my day!

kakzie said...

teringat cerita kakzam sebagai pemeriksa kertas peperiksaan

SARAH ZUKRI said...

ape lah mok su ni....

sasa said...

sebenarnya ia jawapan utk bahasa melayu atau bahasa jawa?